Bij complexe problemen in de jeugdzorg zijn bijna altijd meer organisaties betrokken. Die werken doorgaans vanuit een eigen kader welke hulp er nodig is. Dat vraagt afstemming, wat meestal tijd kost. Zo komt hulp traag op gang met soms ongelukken als gevolg.
Learning Together is dan een goede manier om samenwerking te bevorderen en om te leren om ongelukken in de toekomst te voorkomen, zowel wanneer al een ongeluk heeft plaatsgevonden, als wanneer dat nog niet is gebeurd. De kracht van Learning Together zit in de ‘multi level’ aanpak. Zowel betrokken hulpverleners als betrokken managers analyseren een casus in eigen groepsverband en brengen hun bevindingen daarna bij elkaar.
Zo ontwikkelen we kennis om betere hulp te bieden en ongelukken te voorkomen.
Klik hier voor het Jaarbericht 2022 - 2023
Studiemiddag met Sheila Fish en Ans van der Maat
Gepubliceerd 5 oktober 2018
In Engeland zijn de Local Safeguarding Children’s Boards al decennia lang de regisseur zijn van leren van calamiteiten. Op een hoger leerniveau hebben die ervaringen ervoor gezorgd dat er in Engeland recent een wetswijziging is aangenomen. Van die Engelse ervaringen kunnen we in Nederland veel leren op weg naar transformatie en nieuwe jeugdhulp.
Inleiders:
Sheila Fish is werkzaam bij het Social Care Institute for Excellence (SCIE) in Londen (www.scie.org.uk). Zij is grondlegger van Learning Together en adviseert en begeleidt al zo’n 10 jaar gemeenten in Engeland in het omgaan met calamiteiten en incidenten.
Ans van der Maat is directievoorzitter van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). Zij was in haar eerdere werk als jeugdzorgbestuurder nauw betrokken bij calamiteiten, o.m. als woordvoerder namens Jeugdzorg Nederland bij het onderzoek naar seksueel misbruik in de Jeugdzorg. Opbrengst - De visie om te leren van incidenten is belangrijker dan een specifieke methode. - Leerreviews van incidenten zijn een middel voor verbetering, geen doel op zich. - Leren van incidenten vraagt aandacht, tijd en kennis hoe dat te doen. - De kennis, die het leren van incidenten oplevert, moet beter toegankelijk zijn.
Opbrengst
Rapport 'Sectorbreed leren van calamiteiten'
Gepubliceerd: 04 juni 2020
Geef de bestaande kennisinfrastructuren en gemeenten een grotere rol bij leren van calamiteiten.
In juni 2019 brachten het Nivel en de Erasmusuniversiteit het rapport 'Sectorbreed leren van calamiteiten in de jeugdhulpverlening' uit . Vanuit Learning Together zat M. van Brandenburg in de begeleidings- commissie.
Klik hier voor de samenvatting van het rapport.
Klik hier voor het volledige rapport.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.